20-11-2010

proDINGieus 20 deel 2

Zit er nog  muziek in de Bibliotheek?

Jaren achter elkaar liep de fonotheek van de KopGroep Bibliotheken als een trein, sommige klanten kwamen elke dag even kijken of er "toevallig" iets nieuws op CD gebied was binnengekomen. Tussen twee heren was zelfs een strijd gaande: "wie is de eerste..."
Maar de uitleencijfers van de CD's dalen nu,  mede door de digitale revolutie, gestaag. De muziekindustrie  en auteursrecht een heikel punt, sites als Pirate Bay zijn gratis, je kunt er downloaden wat je wilt. Net als Bear Share end maakt gebruik van wat een ander al of niet legaal op zijn computer heeft opgeslagen.

In het digitale tijdperk ligt dit allemaal veel moeilijker want waarvoor zou je betalen als het ook anders kan? Tenminste zo redeneren veel mensen ( en neem me niet  kwalijk ook collega's!!) Het eerder genoemde  Pirate Bay is niet voor niets zo populair.

Stelling
 Muziekpiraterij kan het best bestreden worden door digitale albums zo goedkoop aan te bieden dat illegaal downloaden de moeite niet loont. Deze opvallende stelling deponeerde de voormalige topman van de Britse tak van Warner Music tijdens een muziekconferentie.

Mogelijkheden
Er zijn  meerdere bibliotheken die een digitale muziek dienst beheren: de Centrale Bibliotheek van Rotterdam bijvoorbeeld leent muziekbestanden uit via DigiLeen,wel met de restrictie maximaal 70 keer beluisteren of één week digitaal lenen. 
Denk dat daar voor de KopGroep Bibliotheken ook geen mogelijkheden zitten om zich te profileren.  


Je zou wel een Muziekbibliotheek kunnen starten met "proef- pakketten" stel nu je hebt net Jazz ontdekt, maar weet er nog niet zo veel van af, dan kun je bij de KopGroep Bibliotheken een Zwerf abonnement Jazz afsluiten (meerdere combinaties jazz muzikanten) zo ook Blues Rap etc etc. Net zo als klanten graag meer van een zelfde genre boeken willen lenen,maar niet weten welke  dan, doe je dit met muziek genres. Zo ontdekt men de zangers muzikanten end.

Onderzoek
Waar zijn nauwelijks geluidsfragmenten van te lenen, of welke fragmenten bestaan wel, maar zijn moeilijk toegankelijk. Over welk onderwerp kun je een verzameling aanleggen rekening houdend met de auteursrechten. 
Er is ontzettend veel muziek in het publieke domein. Dat is vaak muziek waarvan de maker niet meer kan worden achterhaald. Veel kinderliedjes zitten in het publieke domein maar ook kerkliederen en veel traditionele folksongs.


Geluidsfragmenten
Bestaan er digitale muziek bibliotheken met geluidsfragmenten? 
Ja museum voor beeld en geluid, daar kun je geluidsopnames bestellen van allerlei series
In Engeland heeft the British Library meer dan 45 000 gesproken of muzikale geluidsopnames van de mens voor studie en prive gebruik.  In samenwerking met Jisc ten behoeve van het onderwijs, leren en onderzoek. 
Bij http://www.archive.org/ zijn zeer veel rechtenvrije geluidsfragmenten te downloaden  


Verkoop concert kaartjes
Als je als Bibliotheken bijvoorbeeld verkooppunt van concertkaartjes zou kunnen worden?
Door de handel op internet zijn concertkaartjes vaak belachelijk duur. 
Zouden de bibliotheken ( die zitten tenslotte overal) daar niet een aandeel in kunnen verkrijgen?


Dit is een lastig deel voor het bibliotheekwezen, want wat leen je uit? Lucht? Tonen? 


wordt vervolgd?

3 opmerkingen:

Unknown zei

Cdverkoop vormt al lang niet meer de belangrijkste inkomsten voor muzikanten. Dat zijn eerder de concerten en merchandise.

Als bibliotheek zou je je kunnen onderscheiden door de kennis van zaken waarmee je mensen kunt inspireren en er toe aan te zetten eens van de gebaande wegen af te stappen.

Heb je gezien hoe bijvoorbeeld DOK Delft en de bibliotheek Breda aan het experimenteren zijn met Spotify.

prodigieus zei

En op Vimeo en op.......
dat had ik gezien ja.
En het was ook voor het eerst dat ik dacht wat een ander al heeft doe je niet na...
zoals ik bedoelde met Rotterdam heeft al digi-leen.

Het hoeft niet allemaal zo groots en meeslepend lees ik geregeld in je reacties, dat denk ik dus bij dit onderwerp ook.
Persoonlijk denk ik dat(tenzij er een wonder gebeurt)er binnen de KGB geen ruimte/kennis is voor een spectaculaire ontwikkeling op dit gebied.
Ik ben benieuwd wat mijn collega's hier van zeggen of wat ze bedenken

lemina zei

Ja dat is dus de vraag waat gaan we doen en hoe ga je dat doen.

Het moet echt een ureqa zijn.

En ook aan slaan.