Mark Deckers schrijft over eerste White Label Website!!
Eh? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Een Website met een open Joomlasysteem.
Dat betekent dat bibliotheken voor hun eigen website kunnen aansluiten bij ontwerp en technologie die worden gemaakt voor alle bibliotheken.
Op termijn is het de bedoeling dat bibliotheken allemaal gebruik kunnen maken van een centraal CMS (Content Management Systeem), waarin zij hun eigen site beheren, die gebaseerd is op een gezamenlijke template.
Dit levert een kostenbesparing op voor bibliotheken en hierdoor ontstaat er een grotere eenheid in de presentatie van de openbare bibliotheek op internet.
Wat levert het op voor bibliotheken?
Het uitwisselen van kennis en ervaring bij het ontwikkelen van nieuwe bibliotheekfuncties.
Handig?
Eenheid?
Landelijke ICT structuur?
Persoonlijk verbaas ik me over van alles, maar misschien ben ik wel onnozel.
Aan de ene kant promoten om allemaal eens over ons "eigen gerommel heen te kijken" en aan de andere kant snoeien en bibliotheken juist weer wel zelf die wielen laten uitvinden.
Mijn roze draad een digitale antwoorddienst, dus...
6 opmerkingen:
Tja het blijft ondoorgrondelijk af en toe. Hoop er donderdag wat meer over te horen tijdens de Biebwatch Toegankelijkheid waar de heren van bibliotheek.nl ook acte de présence geven.
Ben erg benieuwd!
Heb ook even op de site van Mark Deckers gekeken wat het nu ongeveer inhoudt. Al eerder iets over de White Label Website gehoord en er van gezien op een overleg. Hij ziet er heel anders uit dan de bibliotheeksites zoals we die gewend zijn.
Geschikt voor bibliotheken die Bicat hebben. Hebben wij niet en dus niet bruikbaar?
Ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen op dat gebied en ook hoe ons management hier tegenaan kijkt.
Er staat dat het nodig is voor het digitaal inlichtingenwerk. Betekent dit dat we wel zullen moeten? Hoop dat we door Mark te volgen goed op de hoogte worden gehouden.
Denk dat je als je werkelijk van de ontwikkelingen op de hoogte wil blijven naast Mark Deckers ook andere bronnen moet zoeken.
http://www.stichtingbibliotheek.nl/Nieuws_aanbestedingen.htm
Wat ik inmiddels begrepen heb stopt ibi in 2011 en komt er een chatbot voor in de plaats. die handelt vragen automatisch af. Het percentage vragen dat op die manier afgehandeld kan worden is nog niet bekend. Daarvoor komt er een vragendienst die afgehandeld wordt door de plusbibliotheken. Daar zit dus een gat tussen. en het zou vlg. mij slim wezen om ibi nog een tijdje door te laten gaan, totdat de opvolger is. Maar ja, andere belangen? Geld?
Goh mag je ook #@$##**&&## zeggen?
Het is toch ongelofelijk, wat een geldverspilling om eerst ibi op te zetten en nu weer aan de kant te schuiven.
Een reactie posten