12-10-2010

Klik en tik


Probiblio lanceert Klik en Tik , 
het ziet er interessant uit, wordt prettig gepresenteerd..

In de Centrale wordt er voor de 50+ klanten een computer cursus gegeven, maar klanten die verder weg wonen kunnen niet altijd  "helemaal" naar Den Helder komen.
Misschien wel een idee om klanten daar dan op te wijzen?

www.klikentik.nl



"Een oefenwebsite www.klikentik.nl is uniek omdat bezoekers gratis en op toegankelijke en aantrekkelijke wijze leren hoe het gebruik van sociale media op internet werkt. Ze leren de verschillende toepassingen kennen en gaan er zelf stap-voor-stap mee aan de slag. Aansluitend oefenen ze op een veilige en vertrouwde manier in de speciaal hiervoor ontwikkelde netwerksite Kliks. Het materiaal is geschikt voor een brede doelgroep. De heldere presentatie, het aangepaste taalniveau en de intuïtieve manier van oefenen maakt het materiaal ook zeer geschikt voor laagopgeleiden."


12 opmerkingen:

Loudewiese van Wely zei

Hallo Prodje,

Leuk dat je informatie hebt gevonden over Klik&Tik.De feestelijke lancering is morgen in de bibliotheek van Haarlem. Hanneke en Loudewiese gaan er naartoe. Wij volgen 's middags ook een workshop. Dan kunnen we kijken hoe we het binnen onze bibliotheek kunnen gaan organiseren. Loudewiese had deze zomer al een bezoekje gebracht aan de website, nadat er een pilot geweest was in de bibliotheek Den Haag. Zij was er tamelijk enthousiast over.

Klik&Tik is opgezet door UWV, Bibliotheek en Digivaardig & Digibewust. Het past dus helemaal binnen de acties die we ondernemen om Laaggeletterdheid tegen te gaan. Onze samenwerkingspartners in de projectgroep Laaggeletterdheid Kop van Noord-Holland zijn met ons enthousiast.

Wordt dus vervolgd.

En hoe zie jij het voor je in relatie met de cursus voor ouderen?
Want dat kan ik niet helemaal opmaken uit de eerste regels van je bericht.

prodigieus zei

Het ligt er aan wat de bedoeling gaat worden.
Je begrijpt dat ik niet enthousiast kan zijn, als dit wordt gebruikt in plaats van.....

Maar daar waar onze voortreffelijk lopende cursus voor 50+ niet toepasbaar is (om wat voor reden dan ook) vind ik het er interessant uitzien.
De invulling verder? Ben erg benieuwd.
Kijk uit naar het wordt vervolgd

Loudewiese van Wely zei

Hoi Prodigieus,

Nee, de cursus voor ouderen wordt zeker niet vervangen door Klik&Tik. Klik&Tik richt zich namelijk op een heel andere doelgroep. Het is de bedoeling dat (sommige) klanten van het UWV gewezen worden op dit programma. Zij kunnen er zelf thuis mee aan de slag of ze komen naar de bibliotheek voor hulp bij het programma. Wij bieden daar dan de mogelijkheden voor. Hoe en waar dat gaan we binnenkort bekijken. In Den Haag zijn de cursisten begeleid door jongeren die dit als een maatschappelijke stage deden. Uiteraard weer onder begeleiding van bibliotheekmedewerkers.

Nou je hoort er nog van hoor!

Unknown zei

Het klopt wat Loudewiese schrijft. De aanpak kan evt ook voor senioren gebruikt worden, maar is allereerst op anderstaligen en laagopgeleiden gericht. Maar senioren die in een veilige omgeving kennis willen maken met de principes van het sociale web, kunnen zelf of onder leiding van een bibliotheekmedewerker aan de slag met lik en Tik 2. Uiteindelijk zullen ze wel de stap naar Hyves & co. moeten maken. Daar zullen ze in begeleid kunne worden door de bibliotheek. Ze zullen dan de principes kennen en de handelingen terug herkennen die ze met K&T geleerd hebben.
Deze aanpak biedt docenten een duidelijke en vastgestelde oefenomgeving en deelnemers een vaste en veilige plek om te oefenen. Als we deze cursus op deze wijze met gebruikmaking van Hyves hadden gedaan, dan hadden we de cursus maandelijks moeten updaten, omdat Hyves & co. continu veranderen.

Anita Ruder zei

Geweldig al die ontwikkelingen! Nu mijn oude moeder nog overtuigen dat ze niet te oud is voor de computer...

prodigieus zei

Dat is ze natuurlijk nooit, vorig jaar nog hadden wij een mevrouw van 86 jaar op "les" haar achterkleinzoon ging voor een jaar naar Amerika en dan moest je wel kunnen chatten skypen mailen!!

Unknown zei

Juist! Soms heb je zo'n motivatie of prikkel nodig om het licht te zien... en er vervolgens helemaal verslaafd aan te raken.
Je kunt ook 23dingen gaan doen met je bibliotheek ;-)

prodigieus zei

Voorziet 23dingen ook in begeleiding "after 23 dingen"?

Denk dat er binnen de KGB toch wat "verslaafden" gekweekt worden.

Unknown zei

Wil je er ver praten? ;-)
De kunst is om een verslaving om te zetten in iets positiefs. Kopgroep 2.0 bijvoorbeeld.

Unknown zei

Graag wil ik er op wijzen dat 'Klik & Tik' niet is opgezet door UWV, Bibliotheek en Digivaardig & Digibewust.
Zowel 'Klik & Tik. Het internet op' (in maart gelanceerd) en 'Klik & Tik. Samen op 't web' zijn initiatieven van Stichting Expertisecentrum ETV.nl (www.etv.nl).
De eerste serie is gerealiseerd met middelen van Digivaardig & Digibewust.
De tweede serie is een aanvraag met Probiblio en is gerealiseerrd door ETV.nl met middelen van het ministerie van OCW.

prodigieus zei

@Ben dank je voor deze aanvulling.

Ik had daar zelf ook iets duidelijker over kunnen zijn , want ik had het wel gelezen.

Loudewiese van Wely zei

Daar sluit ik me bij aan! Excuses.