01-11-2010

Bezuinigingen en JOUW oplossing

Ton de Kruyff

Edwin van Mijnsbergen

Jeanine Deckers

schreven op hun blogs over de dreigende bezuinigingen op bibliotheken.
Het zijn interessante stukjes en voor zover je ze nog niet gelezen hebt..??


Even enkele nieuwsberichten:
"In Barneveld gaat 50 procent worden bezuinigd op de bibliotheek, in Gouda 25-50%, in Middelburg 20%, in Berkelland 100% en in Mook 75%.  In Rotterdam gaat de bibliotheek van 21 naar 6 vestigingen, in Amsterdam komen 5-7 van 28 vestigingen in het gedrang, in Den Haag verwacht men dat 6 of 7 van de 19 vestigingen gaan verdwijnen. In de provincie Groningen verwacht men dat er de komende vijf jaar zo'n dertig bibliotheken verdwijnen en daarmee ruim een derde van de bibliotheekvoorzieningen in de provincie (RTV Noord bracht er 19 oktober een nieuwsitem over).  Het aantal vestigingen zou met de voorgenomen bezuinigingen in de komende jaren met een derde kunnen teruglopen. De gebruikers en vooral de jeugd worden daarvan de dupe. De ontwikkeling van Nederland komt daarmee in gevaar. Net als goed onderwijs is een goede bibliotheek voor iedereen dichtbij, van belang voor de ontwikkeling van de komende generaties." bron


Er wordt,  door iedereen die heeft gereageerd, beaamd dat bibliotheken zich moeten vernieuwen, zich ook op de digitale markt moeten ontwikkelen.
Nu zijn wij met zijn allen de cursus 23 dingen aan het volgen. We leren zo veel, waar de organisatie zijn voordeel mee kan doen. Nu is mijn vraag aan jullie..

Hoe denk jij dat de KopGroepBibliotheken zich moet en kan ontwikkelen?
Ideeën? 

Om informatie te vinden zijn  mensen niet meer afhankelijk van de bibliotheek. Ze kunnen dat veelal zelf op internet. Er moeten andere mogelijkheden aangeboden worden.
In enkele van mijn blogberichten "de Roze Draad" heb ik het daar al een beetje over gehad, digitaal inlichtingenwerk, Abonnementen op bijv RSS, Thema's, Leesraad etc etc. 
Ik heb onlangs voorgesteld om met alle afgeschreven boeken op de markt te gaan staan en ze aldaar te verkopen, werd weggewoven als "zinloos" Ik zag dat als mogelijkheid om de bewoners van ons gebied te bereiken ( ondertekenen petitie) en daarmee ook nog te "verdienen", geld dat gebruikt kan worden voor een activiteit.

Ik heb  nauwelijks reacties op mijn geblog over.... gehad, dus is dat kennelijk " onzin" "niet interessant genoeg" of niet gelezen.

Wacht het nu af....

3 opmerkingen:

busman zei

Na het lezen van deze discussie ben ik wel even terug op de grond gezet.
Veel pessimistische geluiden waar ik geen antwoord op heb. We moeten digitaal, maar hoe zit dat dan met al die boeken die voorlopig nog niet digitaal worden uitgebracht. En wat is dan die besparing? Als er 25 tot 50 procent op ons word bezuinigd, kunnen we dat dan hier mee opvangen?

prodigieus zei

Bibliotheken moeten zelfs sluiten.
Onze KopGroepBibliotheken vallen onder verschillende gemeenten. Afhankelijk van het beleid ter plaatse ...........?

busman zei

Misschien moeten we landelijk op zoek naar grote sponsors.
(Joop van den Ende heeft net een grote schenking gedaan aan de theaterwereld)
op plaatselijk niveau donateurs werven.